På Symester förenar man nytta med nöje – semester och sömnad i ett!
Energidrycker, kaffekoppar, godispåsar, tyger, trådrullar, mönsterark och symaskiner samsas om plats på borden, och stämningen är på topp. Tjugotalet sömnadsintresserade kvinnor i alla åldrar har samlats för att köra sin egen variant av ungarnas ”LAN-fester”. Det vill säga partyn där de kopplar ihop sina datorer för att spela hela natten tillsammans.
Men här ska inte spelas. Här ska symaskinerna köras för allt vad tygen håller!
– Jag skär ut plaggen i förväg så att jag bara kan ägna mig åt att sy när jag är på plats. Jag syr mest kläder. Jag har tre barn och det började med att jag tyckte att utbudet av barnkläder i butikerna var så tråkigt och väldigt könsstereotypt, säger Marianna Lamén, 41. Efter helgen ska hon åka hem till Vendelsö utanför Stockholm med både klänning, tajts och kofta i egen design.
Från morgon till kväll
Hon, liksom många andra av deltagarna på symestern, har blåst liv i sitt gamla intresse och älskar konceptet med att åka iväg till ett hotell, där god mat serveras och man kan ägna sig fullt ut åt att sy. Från morgon till kväll.
– Jag satt nog vid mina maskiner fram till fyra på morgonen förra gången, och sedan steg jag upp igen för att fortsätta nästa dag, skrattar Marianna. Hon berättar att alla sitter och småpratar och tipsar varandra om sömnadsfrågor.
– Men vi pratar förstås om allt mellan himmel och jord, man får nya vänner på köpet!

Allt vi har på oss har vi själva sytt, berättar symesterns initiativtagare Carolina och Ulrika.
Symester är ett koncept som uppfanns av två arbetskompisar i en tygbutik i Skärholmen utanför Stockholm. Ulrika Norée, 41, och Carolina Alvear Bello, 32, kände att de ville modernisera den traditionella syjuntan.
Den första symestern ordnades hösten 2016 och kallades från första början för Symester Deluxe. Deltagarna var 27 stycken och det är ett ganska lagom antal, tycker Carolina och Ulrika. Tack vare jobbet på sybutiken kunde väninnorna lätt engagera samarbetspartner till eventet.
– Vi började spåna kring en syjunta, arrangerad som en lyxhelg, med god mat, gott vin, spamöjligheter och massor av inspiration i form av någon föreläsning eller visning av fina tyger, säger Ulrika.
Har både ritat och sytt
Hon har själv både sytt teaterkostymer och ritat kläder när hon tidigare jobbade för olika teatrar och på klädkedjan H&M.
– När jag var liten hade mamma en syhörna hemma, den var hennes fristad. Hon sydde mina och syskonens kläder. Hon inspirerade mig att gå en textillinje på gymnasiet, säger Ulrika, som senare också utbildade sig till kläddesigner och scenograf.
Läs också: Gör en tygpåse av din gamla t-shirt
När Ulrika blev förälder ville hon jobba lite mindre och då passade jobbet i tygbutiken perfekt. Både Ulrika och Carolina anställdes i samband med att butiken öppnade.
– Åh, det var jättekul att lära känna Ulrika. Hon har jobbat i London, sytt krinoliner för olika teatrar och är kunnig i mönsterkonstruktion. Jag ser verkligen upp till henne, säger Carolina med ett leende.
Hon har själv gått en treårig textilutbildning på högskolan Konstfack och jobbar som konstnär och textilpedagog på en dagligverksamhet, vid sidan av arbetet i tygbutiken.

På symestrarna sitter deltagarna i konferenssalar, där symaskinerna går varma!
Även Carolina är uppvuxen med en mamma som sydde fantasifulla kläder till sina barn.
– I takt med att vi fyra barn blev större och mamma började plugga försvann hennes tid att sitta vid symaskinen. Men det roliga är att hon nu väckt liv i sitt gamla intresse, tack vare våra symestrar! Mamma har varit med två gånger. Första gången sydde hon en T-shirt och andra gången åkte hon hem till Umeå med både en klänning och två bomberjackor.
Carolina berättar att hon brukade låna mamma Marcellas symaskin i tonåren och att hon älskade textilslöjden i skolan.
Vi pratar om allt mellan himmel och jord, man får nya vänner på köpet
– Jag sydde alla mina kläder själv. Jag kopierade favoritkläder och gjorde om dem med en egen tvist. Än i dag syr jag nästan alla mina kläder, och jag syr kläder på beställning ibland.
En favorit just nu är en rundskuren kjol i ett sammetsaktigt material. Carolina påpekar att det fina med att sy egna kläder är att man kan välja riktigt bra tyger.
– Jag vet vilka tyger som inte kommer att vrida sig i tvätten och vilka som andas och är sköna att ha på sig. Sedan ska ju tyget vara snyggt också! När vi får in nya tyger på jobbet är det som lilla julafton för mig och Ulrika, ler hon.
Vill även unna sig
Ulrika nickar och säger att båda är nördigt intresserade av ämnet och att det fantastiska är att alla kunder på jobbet är precis likadana. Därför har flera av dem blivit självklara deltagare på symestrarna.
– Vi dukar upp våra symaskiner – de flesta har både en vanlig och en overlockmaskin – och sedan är det bara att köra. Vi sitter alltid i en stor konferenssal och där går maskinerna varma. När man kommer in i ett flow vill man ju aldrig sluta, skrattar Ulrika.

Det bidde … troligen ett nytt plagg! Marianna Lamén granskar sömmarna.
Men det är viktigt att den moderna syjuntan också erbjuder ett visst mått av lyx, en känsla av att ”unna sig”. Därför finns det alltid möjlighet att nyttja såväl gymträning som spa och bastu.
Läs också: Sy kuddfodral på nolltid
Ett annat uppskattat inslag är när en skräddare i finsömnad föreläser om olika avancerade trick, eller när man håller workshops för att exempelvis öva på att sy i en dragkedja.
– Men det finns inga krav på förkunskaper för att vara med på vårt sömnadsevent. Vi har haft deltagare som övat sig på att fålla upp byxben under hela helgen. Men det roliga är att den kvinnan nästa gång kunde sy en helt egen T-shirt. Det var superhärligt att se hennes framsteg, säger Carolina.
En ny sorts temaresa
När Ulrika och Carolina bestämde sig för att göra verklighet av sina syjunteplaner skrev de ett inlägg på Facebook. Inlägget spred sig som en löpeld och snart hade de blivit kontaktade av nästan 30 sysugna kvinnor i alla åldrar.
Den första symestern blev verklighet och en ny sorts ”temaresa” var uppfunnen, som alternativ till exempelvis träningsresor eller konstresor. Väninnorna ordnar alla arrangemang och deltagarna betalar en avgift för att vara med.

Symaskinerna går varma, från morgon till kväll.
Den första succén med Symester Deluxe i Stockholm upprepades, och Carolina och Ulrika har också hunnit med att arrangera en sömnadshelg i Umeå.
Eftersom all planering av syresorna sker vid sidan av deras ordinarie jobb räknar Ulrika och Carolina inte med att hinna med fler än två symestrar per år.
Men att konceptet blev just så bra som de hade hoppats på råder det inga tvivel om.
– Det bästa med de här helgerna är gemenskapen och glädjen! Vi har verkligen roligt tillsammans. Alla åker hem med både nya plagg och nya vänner, massor av nya kunskaper och ett stort leende på läpparna!
– Vi kör för allt vad tygen håller!
Text: Birgitta Lindvall Wiik
Bild: Privat, SHUTTERSTOCK/IBL